Osakassopimus: Miksi se on tärkeä ja mitä siinä kannattaa huomioida?
Yhtiön liiketoimintaan ja omistamiseen liittyy aina riskejä, joihin hyvin laaditulla osakassopimuksella voidaan varautua. Osakassopimus on osakeyhtiön osakkeenomistajien välinen asiakirja, jonka avulla sovitaan pelisäännöistä erilaisissa tilanteissa. Osakassopimus mahdollistaa ennakoivan varautumisen tulevaisuuteen, ja sen tarkoitus on vähentää ennalta arvaamattomista tilanteista aiheutuvia riskejä.
Osakassopimus sitoo yleensä kaikkia osakkeenomistajia, mutta myös yhtiö tai ulkopuolinen taho voi liittyä sopimukseen. Osakassopimuksella voidaan sopia paljon vapaammin asioista kuin yhtiöjärjestyksessä, sillä esimerkiksi osakkeenomistajia henkilökohtaisesti koskevista asioista, kuten kilpailukiellosta, ei voida määrätä yhtiöjärjestyksessä.
Ristiriitatilanteet ja osakassopimuksen tärkeys
Sopimuksen merkitys korostuu erityisesti konfliktitilanteissa, kun osakkailla on eriäviä näkemyksiä yhtiön toiminnasta tai tulevaisuudesta. Näihin tilanteisiin ennakointi on yksi tärkeimmistä syistä laatia osakassopimus. Ilman sopimusta ristiriidat voivat vaarantaa yhtiön toiminnan jatkuvuuden.
Osakassopimus kannattaa laatia hyvissä ajoin, jotta mahdolliset pelisäännöt ristiriitojen ratkaisemiseksi ovat selkeät kaikille osapuolille. Tämä on erityisen tärkeää yhtiöissä, joissa omistus ja päätösvalta jakautuvat tasan kahdelle henkilölle.
Mitä osakassopimuksessa sovitaan?
Osakassopimuksessa käsitellään tyypillisesti seuraavat asiat:
- Osakkeiden siirtämistä ja käyttöä koskevat säännöt
- Osakkeenomistajien henkilökohtaiset velvoitteet, kuten työnteko tai kilpailukielto
- Yhtiön rahoituksen järjestämisen periaatteet
Sopimuksella voidaan myös varautua esimerkiksi osakkeiden myyntiin, sukupolvenvaihdoksiin tai osakkaan haluun lopettaa yritystoiminta. Osakassopimus on pääsääntöisesti salainen, mikä mahdollistaa sellaisten tietojen suojaamisen, joiden ei haluta päätyvän ulkopuolisille.
Räätälöity ratkaisu yrityksellenne
Jokaisen yhtiön ja sen osakkaiden tilanne on erilainen, joten osakassopimus tulee laatia tapauskohtaisesti. Perheyhtiöissä tavoitteena voi olla esimerkiksi sukupolvenvaihdosten sujuvuus, kun taas startup-yrityksissä keskitytään kilpailukyvyn ja immateriaalioikeuksien suojaamiseen.
Me Premiumilla autamme teitä laatimaan juuri teidän yrityksellenne sopivan osakassopimuksen. Ota yhteyttä ja varmistetaan yhtiönne toiminnan jatkuvuus!
Artikkeli on julkaistu aiemmin 9.1.2021. Päivitetty 19.11.2024