Oletko perustamassa yritystä?
Miten yritys käytännössä perustetaan? Mitä yrittäjän tulisi ottaa huomioon uutta yritystoimintaa aloittaessaan? Kun uuden yrityksen liikeidea ja toimintasuunnitelma ovat selvillä, voidaan aloittaa käytännön toimet yrityksen perustamiseksi.
Jokainen yrityksen perustaminen on ainutlaatuinen prosessi, mutta tietyt asiat tulee aina huomioida. Kokosimme alle yleisluontoisen tarkistuslistan aloitteleville yrittäjille.
Ennen yritystoiminnan aloittamista
1. YRITYSMUOTO
Pohdi, mikä yritysmuodoista sopii parhaiten yrityksen tarpeisiin. Suomessa tyypillisin yritysmuoto on osakeyhtiö, mutta tilannetta on aina tarkasteltava tapauskohtaisesti. Vaikka tässä kirjoituksessa keskitymme erityisesti osakeyhtiöön sen suosion vuoksi, on mukana silti asioita, jotka koskevat kaikkia yritysmuotoja. Premium auttaa myös kaikissa muissa yritysmuodoissa toimivia yrityksiä ja yrittäjiä.
2. YRITYKSEN NIMI
Liiketoiminnan luonteesta riippuen yrityksen nimellä voi olla suuri vaikutus sen toimintaan. Yrityksen nimen kannattaa olla ytimekäs ja mieleenpainuva. Juridisesti on tärkeintä, että nimi ei ole sekoitettavissa olemassa oleviin toiminimiin tai tavaramerkkeihin ja että se täyttää muut rekisteröinnin edellytykset. Kannattaa myös tarkistaa etukäteen, että yritykselle sopiva verkkotunnus on vapaana.
3. LUVAT JA VELVOITEET
Tietyillä toimialoilla voidaan tarvita erilaisia lupia, ammattipätevyyksiä tai ilmoituksia. Selvitä suunniteltuun liiketoimintaan liittyvät velvoitteet sekä niihin liittyvät prosessit hyvissä ajoin etukäteen.
4. VEROTUS
Ennen yrityksen perustamista on syytä tutustua valitun yritysmuodon verotukseen ja perehtyä yrityksen verojen ilmoittamiseen ja maksamiseen liittyviin asioihin. Yrityksen rekisteröinnin yhteydessä yritys voi hakeutua Verohallinnon eri rekistereihin. Selvitä ennen perustamista oman liiketoimintasi osalta, tuleeko yrityksen ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja/tai työnantajarekisteriin. Rekistereihin voi ja kannattaa ilmoittautua myös perustamisen jälkeen, jos liiketoiminta sitä edellyttää.
Premium tarjoaa asiantuntevaa apua kaikissa yrityksen verotukseen liittyvissä kysymyksissä ja avustaa yrittäjiä myös henkilökohtaisen verotuksen asioissa.
Osakeyhtiön perustaminen
5. PERUSTAMISSOPIMUS JA YHTIÖJÄRJESTYS
Osakeyhtiö perustetaan perustamissopimuksella, jonka tarkempi muoto ja sisältö määräytyy osakeyhtiölain perusteella.
Osakeyhtiöllä on oltava yhtiöjärjestys, joka tulee liittää perustamissopimukseen. Yhtiöjärjestyksessä on oltava osakeyhtiölain määräämä minimisisältö. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä myös monista muista seikoista, kuten lunastuslausekkeesta, jonka avulla osakkeiden siirtyminen ulkopuoliselle voidaan estää.
6. OSAKEYHTIÖN HALLITUS
Osakeyhtiölain mukaan hallituksessa on oltava vähintään yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen. Varajäseniä ei tarvitse valita, mikäli hallituksessa on vähintään kolme varsinaista jäsentä. Mieti hyvissä ajoin etukäteen, keitä yrityksesi hallitukseen nimitetään. Perehdy myös hallituksen tehtäviin ja vastuisiin.
7. OSAKASSOPIMUS
Osakassopimus kannattaa laatia aina, kun yhtiöllä on enemmän kuin yksi omistaja. Osakassopimus on osakeyhtiön osakkeenomistajien välinen sopimus. Sopimus sitoo tyypillisesti kaikkia osakkeenomistajia, mutta myös yhtiö tai ulkopuolinen taho voi liittyä osakassopimukseen. Osakassopimuksella voidaan sopia huomattavasti vapaammin asioista kuin yhtiöjärjestyksessä – esimerkiksi osakkeenomistajia henkilökohtaisesti koskevista asioista, kuten kilpailukiellosta, ei voi määrätä yhtiöjärjestyksessä. Osakassopimuksen tarkoituksena on sopia osakkeenomistajien keskinäisistä pelisäännöistä erilaisissa tilanteissa, myös konflikteissa. Huolella laadittu osakassopimus auttaa yrittäjää suojatumaan riskeiltä ennakollisesti.
Liiketoiminnan aloittaminen
8. KIRJANPITO
Yrityksillä on lakiin perustuva kirjanpitovelvollisuus. Yritysmuoto ja toiminnan laajuus määrittävät tarkemmin kirjanpitoon ja mahdolliseen tilintarkastukseen liittyvät velvoitteet. Vaikka pienemmän liikevaihdon yrityksissä kirjanpidon tekeminen itse voi olla vaihtoehto, on usein kustannustehokkaampaa maksaa ammattimaisesta kirjanpitopalvelusta. Samalla varmistut kirjanpito- ja verotussääntelyn noudattamisesta
Premium tarjoaa yrityksille asiantuntevaa kirjanpitoa ja kokonaisvaltaista tukea talousasioissa. Kysy yrityksen perustamisen yhteydessä tarjous Premiumin taloushallintopalveluista
9. YRITYKSEN SOPIMUKSET
Yritystoimintaan liittyy aina erilaisia sopimuksia, ja tärkeimpänä sääntönä on laatia sopimukset aina kirjallisesti. Olipa kyse sitten työsopimuksesta, liiketoimintaan, yrityksen omistamiseen tai rahoitukseen liittyvästä sopimuksesta, tulee sopimukset räätälöidä yrityksen tarpeiden mukaan. Erityisesti työnantajana toimimiseen liittyy monia velvollisuuksia ja pakottavaa sääntelyä, jotka on huomioitava työsopimuksia laadittaessa.
Suosittelemme aina kääntymään sopimusoikeuden ammattilaisen puoleen sopimusten laadinnassa, jotta ikävät yllätykset voidaan välttää. Tarjoamme apua sekä yksittäisten sopimusten laatimiseen että monimutkaisten sopimuskokonaisuuksien hallintaan.
10. IMMATERIAALIOIKEUDET JA TIETOSUOJA
Yritystoiminnassa on usein mukana erilaisia immateriaalioikeuksia, kuten tavaramerkkejä, patentteja ja tekijänoikeuksia. Näillä oikeuksilla voidaan suojata yrityksen tuotteet ja palvelut kilpailijoiden jäljittelyltä. Samalla on tärkeää varmistaa, ettei yritys riko muiden immateriaalioikeuksia. Yrityksen immateriaalioikeuksille saa suojaa rekisteröimällä oikeuden joko Suomessa tai kansainvälisesti. Selvitä yrityksen immateriaalioikeudet ja hoida niiden suojaus kuntoon alusta alkaen.
Lainsäädännöstä ja EU:n yleisestä tietosuoja-asetuksesta tulee paljon pakollista sääntelyä, joka tulee huomioida yrityksen toiminnassa. Yrityksen tulee huolehtia, että esimerkiksi asiakasrekisterin käyttö täyttää yrityksille asetetut velvollisuudet. Lisäksi yrityksen tulee huomioida henkilötietojen keräämistä ja käsittelyä koskeva sääntely, jos se esimerkiksi kerää tietoja yrityksen verkkosivustoilla vierailevista käyttäjistä.
11. VAKUUTUKSET
Työntekijästä yrittäjäksi siirtyvän kannattaa selvittää yritystoiminnan vaikutukset yrittäjän työttömyysturvaan ja siirtyä palkansaajan työttömyyskassasta Yrittäjän Työttömyyskassaan. Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) muodostaa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perustan ja YEL-vakuutus onkin lakisääteinen velvollisuus.
Työntekijöitä palkatessa tulee huomioida työnantajan lakisääteiset vakuutukset. Yrityksen tulee selvittää, onko yrityksen otettava työeläkevakuutus (TyEL), työtapaturma- ja ammattitautivakuutus ja/tai työntekijäin ryhmähenkivakuutus.
Lisäksi yritys voi ottaa erilaisia vapaaehtoisia yritysvakuutuksia erilaisiin tarpeisiin. Vakuutustarpeet määräytyvät yrityksen liiketoiminnan perusteella, mutta tyypillisesti ainakin yrityksen vastuuvakuutus olisi hyvä olla olemassa. Koronapandemia osoitti, että myös keskeytysvakuutus voi olla tarpeen. Etätyöskentelyn lisääntyessä on tärkeä tarkistaa, että työntekijöiden kotoa tapahtuva työskentely kuuluu yrityksen vakuutusturvaan.
Premium Law auttaa kaikissa uuden yrityksen perustamiseen ja yrityksen toimintaan liittyvissä juridisissa kysymyksissä ja Premium Accounting tarjoaa kattavan palvelun yrittäjälle yrityksen kirjanpidon ja taloushallinnon hoitamiseen.
Ota rohkeasti yhteyttä!