5 harhaluuloa yrityksen sukupolvenvaihdoksesta
Sukupolvenvaihdoksiin liittyy paljon harhaluuloja, joiden vuoksi vaihdoksen toteuttamista usein lykätään turhaan. On hyvä huomata, että sekä perintö-, lahjavero- että tuloverolaissa on sukupolvenvaihdoksia koskevia huojennuksia. Asiantuntevan tiedon valossa on helpompi löytää oikea toteutustapa ja usein myös jatkaja yritykselle.
Luulo 1: Sukupolvenvaihdoksesta aiheutuu iso veroseuraamus
Lahjaveroseuraamus on tosiasiassa enintään 6,8 prosenttia siirtyvien osakkeiden käyvästä arvosta. Ilman sukupolvenvaihdoshuojennusta lahjavero taas on enintään 17 prosenttia. Mikäli sukupolvenvaihdos toteutetaan kaupalla, on ainoa veroseuraamus varainsiirtovero 1,6 prosenttia kauppahinnasta.
Luulo 2: Lahjaveron rahoittaminen on ongelma
Lahjavero jaetaan kymmeneen erään ja maksuunpannaan 10 vuoden aikana. Maksuaika on korotonta.
Luulo 3: Lahjansaajan eli yrityksen jatkajan tulee työskennellä yrityksessä kokopäiväisesti
Huojennuksen saamiseen riittää hallituksen varsinainen jäsenyys.
Luulo 4: Osake-enemmistön tulee siirtyä seuraavalle sukupolvelle
Verohuojennuksen saa jo silloin, kun lahja sisältää vähintään 10 prosenttia yrityksen osakekannasta.
Luulo 5: Kiinteistöyhtiön osakkeiden lahjoitukseen ei voi saada sukupolvenvaihdoshuojennusta
Tuloverolain huojennussäännökset soveltuvat myös kiinteistöyhtiöön. Samoin perintö- ja lahjaverotuksen huojennukset voi saada kiinteistöyhtiöön, mikäli ne ovat osa laajempaa yrityksen sukupolvenvaihdosta.
+ Sukupolvenvaihdoshuojennuksiin kannattaa aina vedota
Näin ei ole, mikäli yritystoiminnasta on tarkoitus luopua tulevaisuudessa. Huojennusten jälkeen osakkeiden hankintameno on alhainen, jolloin luovutusvoitosta tulee iso. Luovutustilanteessa veroseuraamus voi olla tuplasti isompi kuin tilanteessa, jossa huojennuksiin ei olisi alun perin vedottu.