5 harhaluuloa yrityksen sukupolvenvaihdoksesta
Sukupolvenvaihdoksiin liittyy paljon harhaluuloja. Niiden vuoksi vaihdoksen toteuttamista usein lykätään turhaan, vaikka usein olisi itse asiassa verotuksellisestikin huomattavasti edullisempaa toimia mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. On hyvä huomata, että sekä perintö-, lahjavero- että tuloverolaissa on sukupolvenvaihdoksia koskevia huojennuksia. Asiantuntevan tiedon valossa on helpoin löytää kullekin yritykselle sopivin toteutustapa.
Luulo 1: Sukupolvenvaihdoksesta aiheutuu iso veroseuraamus
Lahjaveroon voidaan pyynnöstä ja edellytysten täyttyessä saada osittainen sukupolvenvaihdoshuojennus. Edellytysten täyttyessä yritys voidaan arvostaa vain 40 prosenttiin sen ns. vertailuarvosta, joka on usein jo itsessään paljon käypää arvoa edullisempi. Jos jatkaja maksaa vastiketta yli 50 % vastaanottamansa maatilan tai yritysvarallisuuden käyvästä arvosta, voidaan lahjavero huojentaa jopa kokonaan. Tällöin on tietyin edellytyksin mahdollista, että ainoa veroseuraamus on varainsiirtovero, joka on 1,5 prosenttia kauppahinnasta, sillä myös myyjän verotukseen on mahdollista saada huojennuksia. Lahjanantaja voi myös pidättää itselleen ja/tai puolisolleen osinko-oikeuden lahjoitettaviin osakkeisiin, mikä pienentää niiden arvoa lahjaverotuksessa usein hyvinkin olennaisesti.
Luulo 2: Lahjaveron rahoittaminen on ongelma
Lahjavero voidaan, edellytysten täyttyessä ja verovelvollisen esittämästä pyynnöstä, jakaa kymmeneen erään ja maksuunpanna 10 vuoden aikana. Maksuaika on korotonta.
Luulo 3: Lahjansaajan eli yrityksen jatkajan tulee työskennellä yrityksessä kokopäiväisesti
Huojennuksen saamiseen riittää hallituksen varsinaisen jäsenyyden tai toimitusjohtajuuden lisäksi lahjana saatujen osakkeiden äänivallan käyttäminen yhtiössä.
Luulo 4: Osake-enemmistön tulee siirtyä seuraavalle sukupolvelle
Verohuojennuksen voi saada jo silloin, kun lahja sisältää vähintään 10 prosenttia yrityksen osakekannasta.
Luulo 5: Kiinteistöyhtiön osakkeiden lahjoitukseen ei voi saada sukupolvenvaihdoshuojennusta
Tuloverolain huojennussäännökset soveltuvat myös kiinteistöyhtiöihin. Samoin perintö- ja lahjaverotuksen huojennukset voi saada kiinteistöyhtiöihin, mikäli ne ovat osa laajempaa yrityksen sukupolvenvaihdosta.
+ Sukupolvenvaihdoshuojennuksiin kannattaa aina vedota
Näin ei ole, mikäli yritystoiminnasta on tarkoitus luopua tulevaisuudessa. Huojennusten jälkeen osakkeiden hankintameno on alhainen, jolloin jatkajalle muodostuvasta verotettavasta luovutusvoitosta tulee iso. Luovutustilanteessa veroseuraamus voi olla tuplasti isompi, jos huojennuksiin on vedottu, kuin tilanteessa, jossa huojennuksiin ei olisi alun perin vedottu.
Sukupolvenvaihdoshuojennusta vaatiessa on syytä kiinnittää huomiota huojennuksen edellytyksen täyttymiseen, sillä perusteettomasti vaaditun huojennuksen perusteella voi joutua maksamaan veronkorotusta.
Artikkeli on julkaistu aiemmin 14.12.2018. Päivitetty 24.1.2025